Što je direktiva o energetskoj klasifikaciji proizvoda (ErP)?


Direktiva 2009/125/EC Europskoga parlamenta uspostavlja okvir za definiranje zahtjeva zajednice za ekološki dizajn proizvoda koji se odnose na potrošnju energije. Pridonosi održivom razvoju povećanjem energetske učinkovitosti i višom razinom zaštite okoliša, uz poboljšanje sigurnosti opskrbe el. energijom.


Što to znači?


To je program koji je uvela Europska unija kao sredstvo za smanjenje potrošnje el. energije i emisiju ugljičnog dioksida kako bi odgovorila na klimatske promjene.


Kako dokument može pomoći u smanjivanju utjecaja klimatskih promjena?


Ovo nije samo dokument. Ovo je Dokument.
Postavljanjem minimalnih uvjeta za energetsku učinkovitost, ovom regulacijom sve nisko učinkoviti el. uređaji trebaju biti isključeni s tržišta, a istodobno druge treba poboljšati. Tehnički napredak uređaja za grijanje dovodi do poboljšane energetske učinkovitosti i stoga osigurava smanjena razina potrošnje energije.


Na koje se proizvode primjenjuje novi Pravilnik o eko-dizajnu 2015/1188?


Od 1. siječnja 2018. godine, Europska komisija je postavila minimalne zahtjeve za sljedeće CE oznake energetski srodnim proizvodima:


• El. panelne grijalice - konvektori
• Električni grijalice za vodu
• Grijalice za kupaonice
• El. bojleri
• Toplinske pumpe s nazivnom toplinskom snagom <400 kW
• Grijači vode za obnovljive izvore energije (solarni, toplinske pumpe)


Kako će kupac znati što odabrati?


Zajedno s direktivom Eco-Design, donesena je direktiva o označavanju uređaja za grijanje. Sve grijače vode, toplinske pumpe i bojleri moraju biti rangirani od A (najviše učinkovitosti) do G (najniže učinkovitost). Drugi aparati za grijanje moraju postići minimalnu vrijednost ErP kako bi se zadovoljili novi standardi.


Što je s električnim aparatima za grijanje?


Eko-dizajn regulacija temelji se na izračunu sezonske energetske učinkovitosti (Ns) za svaku električne grijalice, konvektor, uljne radijator, radiant grijalice, grijalice za kupaonice. Svaka vrsta grijalice mora zadovoljavati minimalni zahtjev, ovisno o vrsti instalacije - fiksnom ili mobilnom. Ti zahtjevi su Ns = 36% za mobilne uređaje i Ns = 38% za fiksne aparate. Godišnja energetska učinkovitost se izračunava na temelju dva kriterija:


• Je li uređaj opremljen mehaničkom termostatom ili elektronskim termostatom + tjednim programerom
• Prisutnost naprednih funkcija poput prilagodljivog pokretanja, kontrole putem Interneta, otkrivanja otvaranja prozora.


Prikupljajući sve funkcije, postiže maksimalnu vrijednost od 40% sezonske energetske učinkovitosti.


Kako TESY reagira na novi propis?


Kao inovativna tvrtka, TESY pozdravlja tu ideju.