Energetska učinkovitost električnih bojlera (ErP)

Since 26 September 2015, all TESY water heaters are equipped with energy efficiency labels in conformity with a new ErP (energy related Products) Directive of the European Union. The energy efficiency labels attached to the various domestic appliances enable the consumer to take an informed decision when making a purchase. They contain information about the consumed electric power on an annual basis, the type of the appliance and a number of its other features.

Energetska naljepnica

Energetska naljepnica ima isti oblik za sve države-članice EU i jezički je neutralna. Informacija se prenosi piktogramima koji zamjenjuju tekst na različitim jezicima Unije.

Crna strelica ukazuje klasu energetske učinkovitosti određenog uređaja sukladno Europskoj regulativi. Obojene strelice sa slovnim oznakama odraz su različitih klasa energetske učinkovitosti. Tamno zelena boja označuje klasu s najvećom energetskom učinkovitošću, a crna – s najnižom.

Pomoću energetske naljepnice korisnik može odabrati uređaj s najvišom energetskom učinkovitošću i na taj način uštedjeti novac od računa za struju i vodu te pridonijeti zaštiti okoliša smanjenjem emisija ugljikovog dioksida i iskorištavanjem manje resursa, kao što su električna energija i voda.

Parametri objavljeni samo za električne bojlere

GODIŠNJA POTROŠNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE u kWh - AEC (Annual electricity consumption) iskazana u kWh/annum (parametar energetske naljepnice)


To je potrošnja električne energije na godišnjoj razini izmjerena u laboratorijskim uvjetima. Parametar je usporediv za sve električne bojlere koji se prodaju na teritoriju Europske unije i može Vam poslužiti za izračunavanje približne razlike u troškovima električne energije na godišnjoj razini koje biste platili koristeći različite marke električnih bojlera. Godišnja potrošnja električne energije AEC usporediva je kod identičnih profila istakanja (M, L, XL, itd.).

OD PROIZVOĐAČA ZADANA TEMPERATURA EKONOMIČNOG I KOMFORNOG RADNOG REŽIMA - Tout of box
(parametar opisa proizvoda)

Za neke modele električnih bojlera najučinkovitiji energetski režim rada koji osigurava dovoljno tople vode postiže se kod podešavanja temperature niže od maksimalne moguće. Takav režim može se postići na temperaturi od 65˚С ili čak 60˚С. Ova temperatura kod koje se postiže najveća klasa energetske učinkovitosti označava se s Tout of box.

MAKSIMALNA TEMPERATURA NA KOJOJ SE MOŽE PODESITI TERMOSTAT ELEKTRIČNOG BOJLERA - Tmax
(parametar opisa proizvoda)

Pored Tout of box proizvođač je u obvezi deklarirati i maksimalnu temperaturu na kojoj se termostat može podesiti - Tmax koja je ponekad različita od Tout of box.

KOLIČINA TOPLE (MIJEŠANE) VODE NA 40˚С - V40 [L]
(parametar opisa proizvoda)


S obzirom da je moguće da dva električna bojlera iste zapremine različitih proizvođača osiguravaju bitno različite količine tople (miješane) vode za sanitarne potrebe, europski regulator obvezuje proizvođače objavljivati parametar koji se mjeri u istim laboratorijskim uvjetima prema točno određenoj metodi. V40 mjeri se u litrama (L) i pokazuje količinu tople (miješane) vode temperature 40˚С koja se može istočiti iz isključenog električnog bojlera pošto je voda u uređaju zagrijana do deklarirane Tout of box. Za bojlere zapremine do 36 litara ovaj pokazatelj se ne navodi. V40 je usporediv pokazatelj, ako je deklariran kod istog Tout of box.

Što utječe na količinu tople vode koju električni bojler osigurava?

Zapremina spremnika vode je svakako značajna za količinu STV (sanitarne tople vode), ali u praksi nije jedini čimbenik. Pored zapremine uređaja, količina tople vode umnogome ovisi o tome koliko će se brzo tijekom korištenja ulazna hladna voda miješati s vrućom vodom raspoloživom u bojleru. Ovaj proces najuspješnije kontrolira ugrađena mlaznica s PISTON efektom. Njegova je funkcija propuštati hladnu vodu sprječavajući njezino brzo miješanje s toplom. Električni bojleri s inovativnim PISTON efektom osiguravaju više tople vode i komfora. Drugi bitan čimbenik koji utječe na količinu tople vode je temperatura na kojoj bojler radi. Bojleri osiguravaju maksimalnu količinu STV kada je njihov termostat podešen na maksimalnoj temperaturi.

Parametri objavljeni jedino za bojlere s neizravnim zagrijavanjem

STATIČKI GUBITCI TOPLINE OD IZOLACIJE ZA 24 SATA - S [W]
(parametar energetske naljepnice)

Za bojlere s neizravnim zagrijavanjem objavljuje se parametar koji pokazuje gubitke energije preko izolacije uređajaм u tijeku 24 sata u točno definiranim laboratorijskim uvjetima.

STVARNA ZAPREMINA SPREMNIKA VODE [L]
(parametar energetske naljepnice)
Proizvođač je dužan objaviti kakva je točna zapremina vode u bojleru.