8 lipnja 2016. godine završeno je provođenje zamašnog investicijskog projekta modernizacije postrojenja u poduzećima TESY OOD pod nazivom ”TESY Goes Greener” u vrijednosti 2.000.000 leva.

Projekt je službeno predstavljen u Šumenu u nazočnosti Veleposlanice Kraljevine Norveške u Bugarskoj gđe Gjuru Katarine Vikjor, Veleposlanice Norveške u Rumunjskoj gđe Tove Bruvik Vestberg, zamjenika gradonačelnika Šumena – dr Svetlane Markove i inž. Bojana Todorova, predstavnika norveške državne agencije Inovacija Norveška i drugih uzvanika.

Glavni ciljevi projekta su uvođenje u redovnu proizvodnju inovativne opreme i tehnologija za postizanje energetski učinkovitih procesa i za poboljšanje uvjeta rada.

 Odgovoran odnos prema okolišu jedan je od glavnih prioriteta TESY-ja i iskazuje se ne samo u korištenju visokosofisticiranih strojeva i opreme, već i u projektiranju i uvođenju u proizvodnju električnih bojlera visoke energetske klase s niskim gubitcima energije.

 Inženjeri TESY-ja stvorili su i unaprijedili inovativnu tehnologiju INSUTECH za preciznu ravnomjernu raspodjelu izolacija s velikom gustinom, temeljenu na PU formuli bez CFC i HCFC koja ne oštećuje okoliš. Jedan od glavnih zahtjeva za provođenje INSUTECH je stabilno temperaturno proizvodno okruženje što se postiže i ispunjenjem TESY Goes Greener. U sklopu tog projekta TESY je uveo i središnji sustav energetskog nadzora. Njegova je uloga stalno i detaljno evidentiranje i analiziranje podataka o potrošnji energije u različitim proizvodnim zonama temeljem čega inženjeri svakodnevno optimiziraju energetske gubitke i u mogućnosti su pronalaziti nova rješenja za povećanje učinkovitosti procesa.

 Među glavnim značajkama razvoja TESY-ja je ulaganje u opremu i optimiziranje proizvodnih procesa. Kupljeni novi kompresorski kapaciteti i peć za pečenje staklokeramičkog pokrića posljednja su generacija inovativnih tehnologija koje rade iznimno učinkovito s niskom potrošnjom energije i ostvaruju uštedu oko 20% do 50% u odnosu na standardnu opremu. Uz njihovu potporu jamči se i ponovljivost i stabilnost tehnoloških parametara što je pretpostavka za visoke pokazatelje kakvoće koji pokrivaju bez skretanja visoke zahtjeve prema električnim bojlerima TESY. Ulaganja u projekt “TESY Goes Greener” pridonose i bitnom smanjenju tehnološkog otpada (do 90%) u procesima koji zasežu okoliš. Bitno se smanjuju (do 70%) i troškovi grijanja i klimatizacije proizvodnih zona, kao i potrošnja energije za osiguranje rasvjete čime se istodobno poboljšavaju i uvjeti rada.

 Projekt je proveden na teritoriju proizvodnih lokacija u gradu Šumenu i uz financijsku potporu Vlade Norveške preko Norveškog financijskog mehanizma 2009.-2014. u okviru Programske oblasti BG10 – Inovacije u zelenoj industriji. Programski operator je državna agencija Inovacije Norveška, dio Ministarstva trgovine, industrije i ribarstva Norveške. Moto programa je „Dobro za biznis – dobro za okoliš“.

 Projekt je usuglašen sa smjernicama EU za ulaganje u „zelene” tehnologije i smanjenje potrošnje energije, kao i s nacionalnom strategijom Bugarske i s regionalnom strategijom Šumena za smanjenje potrošnje energetskih resursa i povećanje zaposlenosti.